Запуск проекту aCampus

Запуск проекту aCampus

22 липня АППАУ підписала контракт з GIZ-Ukraine по покращенню обізнаності та прискоренню виводу 5 міжнародних стандартів промислової автоматизації та ІТ на український ринок. Загальна вартість проекту більше 1 млн грн, з них 907 тис – доля GIZ-Ukraine. Надаємо головну інформацію про цей проект.

Передумови проекту

Нинішній перелік стандартів Індустрії 4.0 (сучасного промислового виробництва) перевищує 60 стандартів IEC-ISO. Всі вони не доступні в Україні й майже невідомі українським промисловцям. Деякі з них мають відношення до критичної інфраструктури національного рівня як аеропорти, залізниця, теплові та атомні станції тощо. Це стандарти по кібер-безпеці та функціональній безпеці. Інші стандарти є дуже важливими з точки зору операційної ефективності підприємств, їх інтеграції та взаємодії пристроїв.

В 2017 АППАУ створила Технічний комітет 185 «Промислова автоматизація», який взяв в роботу всього 6 стандартів. Всі ці роботи йшли на волонтерських засадах й тому – вкрай повільно. Ринок (підприємства) ніяк не підтримував роботу експертних груп, відповідно рівень мотивації залишався завжди проблемою. Так само, ніякої суттєвої допомоги не надавали урядові структури, тоді як бюджет АППАУ був завжди лімітований для цих робіт.

Відповідно до цього стану, рівень впровадження сучасних стандартів серед підприємств залишається на вкрай низькому рівні.

Резюмуючи, АППАУ розглядає в проекті 3 головні виклики

  1. Зростає розрив між кількістю міжнародних стандартів та діючими в Україні. Рівень обізнаності промисловцями про сучасні стандарти є дуже низьким і це одна з головних причин цього стану.
  2. Низький рівень впровадження навіть гармонізованих стандартів (приклад EN-ДСТУ-15232 по енергоефективності будівель). Причиною є  так само низький рівень освіти та виробничої культури ринку.
  3. Зростають ризики кібер-безпеки та функціональної безпеки як в промисловості, так і на об’єктах критичної інфраструктури. Україна є однією з країн з найвищими техногенними ризиками.

Отже, ефективна кампанія по росту обізнаності промисловців щодо викликів та переваг використання сучасних стандартів має бути каталізатором по зміні як ринкової ситуації в цій сфері, так і всередині ТК 185.

Цілі та завдання проекту

Проект передбачає 3 головні цілі

  1. Вивести 5 нижче зазначених стандартів на рівень ДСТУ.
  2. Розробити промоційний – освітній тулкіт (пакет документів), що включає
    1. переклад наступної частини стандарту
    2. 1 білу книгу на кожен стандарт
    3. Пакет промоційного контенту (статті, блоги) – для зростання обізнаності
    4. Створення короткої версії стандарту (гайд  -керівництво до дії)
  3. Підвищити рівень  обізнаності до цільової аудиторії, активно промотуючи вказаний промо-пакет до 3-х категорій користувачів – промислових підприємств, системних інтеграторів та розробників програмного забезпечення. Ці активності включають в себе проведення вебінарів та семінарів, активну промоцію через онлайн канали та фінальну конференцію в Києві в листопаді 2019.

Стандарти в рамках проекту

Наступні 5 стандартів (всі мають також відношення до Індустрії 4.0) є пріоритетними. Вони майже не відомі та не використовуються в Україні (лічені замовники), й на них немає аналогу колишніх пост-радянських ГОСТ. Ці стандарти – основа для промислових виробництв – як для кінцевих замовників, так і для інтеграторів, та розробників.

1IEC 62443Кібер-безпека в АСУТПЗначне зниження вразливості до кібер-атак
2IEC 62264Інтеграція АСУТП-MES-ERPДля уніфікації та оптимізації потоків інформації на різних рівнях виробництв від різних вендорів (інтероперабельність)
3IEC 61508Функціональна безпека в АСУТПДля забезпечення належного рівня безпеки в різноманітних об’єктах виробинцтв
4IEC 61512Автоматизація групових процесівЦей стандарт – основа для всіх видів АСУТП, сприяє покращенню ефективності
5ISO 22400Операційна ефективність – виробничі KPIДля покращення операційної ефективності

Всі стандарти є в рамках повноважень Технічного комітету 185  (TК185) «Промислова автоматизація».

Команда проекту

Команда проекту попередньо включає в себе наступних керівників та учасників ТК 185

  1. Куратор проекту – Юрчак Олександр (АППАУ)
  2. Керівник проекту – Гачковська Марина (НУБІП)
  3. Експерти по стандартам
  4. Оптимізація інструментів, технічне редагування – Леся Соболевська (КНУБА)

В склад команди також входить бухгалтер, асистент та веб розробник – всього 12 чоловік з 5 університетів.

На першому зібранні учасники проекту запропонували назву aCampus (від  англ. Awarainess CAMPaign to better Use of Standards).

Залучення інших учасників ТК 185 та учасників від АППАУ

Для виконавчої дирекції АППАУ залучення інших учасників ринку – різних університетів, інтеграторів, вендорів, кінцевих замовників є дуже важливим. Звісно, ми не можемо задовольнити можливі очікування деяких учасників ТК 185 щодо фінансової допомоги й так питання взагалі не стоїть. Проект виконується по правилам GIZ-Ukraine, які дуже строго регламентують питання вибору експертів, ведення та звітності по проекту.

Натомість, для нас очевидно, що проект має запустити механізми «включення» викладачів Університеті в роботу по перекладам та популяризації стандартів, про що ми говоримо вже багато років.

Ця робота важлива для всієї спільноти АППАУ й відкриває нові можливості співпраці та кооперації для інших учасників асоціації:

  1. Вендори та інтегратори : проект надасть можливості інтеграції ваших кейсів та рішень в промоційній частині, а також спільного залучення замовників. Зокрема, ми можемо разом створювати конкретні кейс-стаді й доказувати переваги стандартів (й ваших продуктів та рішень). Відповідно ви отримаєте промоцію ваших брендів, продуктів та рішень.
  2. Підприємства: проект відкриває можливості для співпраці по технічним регламентам, а також конкретним прикладним завданням, які важливі для підприємств. База знань, яка буде швидко зростати + велика кількість залучених експертів ринку, які можуть бути залучені до вирішення ваших завдань – це мінімальні активи на які ви можете розраховувати.
  3. Університети та експерти: в рамках проекту буде створена база знань та пакет інструментів для швидкого масштабування не тільки вищевказаних, але також інших стандартів. Відповідно, доступ до існуючої бази 5 стандартів, та цих інструментів буде корисним всім тим експертам, хто бажає залучитись до робіт проекту зі своїми пропозиціями, чи своїми стандартами.

Запрошуємо всіх учасників спільноти АППАУ до співпраці!

Презентація проекту англійською мовою:

Rise awareness in standards – project presentation from APPAU_Ukraine

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *