Участь в Digital Innovation Hubs event, м. Варшава

Участь в Digital Innovation Hubs event, м. Варшава

Звіт про результати поїздки Колесник Марини, координатора РЦ 4.0 на базі ХАІ, на Digital Innovation Hubs event, який проходив 27-28 листопада 2018 року в Міністерстві підприємництва та технології, Польща, м.Варшава.

Конференція була цікавою і дуже насиченою. Незважаючи на те, що подія проходила два дні, вдалося потрапити тільки на другий день, і то лише в якості слухача. Програма конференції була готова раніше, і все доповідачі мали ліміт часу, ледве вписуючись в нього.

На конференції по Індустрії 4.0 присутні представники всіх країн Євросоюзу, організатором була Europian Commission.

Як влаштовані Digital Innovation Hubs (DIН) і в чому їхня відмінність від наших?

У містах країн Євросоюзу організується свій DIН, який підтримується органами місцевого самоврядування. Цей центр може взаємодіяти з іншими такими ж центрами в межах країни, а також об’єднатися з центрами в інших країнах. Об’єднання можливе для виконання спільних проектів, таких, як Horizon 2020 і інших, а також замовлень від фірм і підприємств. Також гранти на проведення досліджень виділяють на місцевому рівні влади (150000-200000 євро). У проектах Індустрії 4.0 беруть участь університети, промислові підприємства та ІТ компанії (так само, як і у нас).

При особистій бесіді з представниками фірм, які розмістили на виставці свої інноваційні зразки, з’ясувалося, що приватні фірми зобов’язані спочатку провести експертизу своєї інноваційної ідеї в одному з університетів, і тільки після цього виготовляти і тестувати.

До ідеї взаємодіяти з Українськими Центрами 4.0 все, з ким спілкувалася, ставляться позитивно. Особливо актуальним і корисним може бути співпраця в сфері кібербезпеки індустріальних систем. Ця тема піднімалася в багатьох доповідях, і зараз знаходиться на вістрі для пошуку рішень.

У багатьох доповідях простежувалося схожість з того, які технології необхідно розвивати і впроваджувати для просування Індустрії 4.0. Це адитивні технології (3D-моделювання та 3D-Принтинг), Big Data, AR / VR, AI, Cybersecurity, Availability індустріальних систем.

Сам захід організовано наступним чином: кілька доповідачів (5-8 чоловік) запрошуються на сцену і подають доповіді з 4-8 слайдами. Потім на обговорення всім доповідачам виносяться 3-5 питань, кожен дає відповідь на питання. Так зміна доповідачів повторюється кілька разів. Потім кава-брейк, під час якого і відбувається основне спілкування між учасниками заходу.

Після цього – робота по секціях. Мені довелося побувати на секції, присвяченій тренінгам і навчанню в університетах фахівців з Індустрії 4.0. У секції взяла участь велика кількість представників університетів Євросоюзу. За підсумками секції визначено, що необхідно напрацьовувати як hard-skills, так і soft-skills. При цьому перелік дисциплін, які повинні вивчати розробники, експлуататори і люди, які впроваджують рішення по Індустрії 4.0, збіглися з тими, які були виділені в панельній дискусії.

На закінчення були запропоновані шляхи швидшого впровадження Індустрії 4.0, які, зокрема, стосувалися розширення мережі Digital Innovation Hubs і посилення взаємодії центрів між собою, а також участі в грантових програмах.

Посилання на інформацію про захід:

1. https://ec.europa.eu/di…/…/innovation-ict-manufacturing-smes
2. http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-4043_en.htm
3. https://ec.europa.eu/…/pillars-digitising-european-industry…
4. https://ec.europa.eu/…/exhibition-and-networking-digital-in…
5. https://i4ms.eu/documents/brochure_sept_V2.pdf
6. https://ec.europa.eu/…/practical-information-digital-innova…
7. https://smartanythingeverywhere.eu/
8. http://echord.eu/
9. https://opendataincubator.eu/
10. https://i4ms.fundingbox.com/
11. https://i4ms.eu/about/disruptor-awards
12. https://ec.europa.eu/…/pillars-digitising-european-industry…
13. https://www.eitdigital.eu/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *